Har du på sista tiden märkt att kläder inte längre passar? Eller har du kanske något specifikt drömplagg som inte finns i din storlek? Oavsett så finns det bra sätt att få kläderna att passa igen. Bland det absolut effektivaste du kan göra om du vill gå ner i vikt för att få kläderna att passa är att äta rätt och ha mål för vad du vill uppnå.

Mål

Vad är det du vill uppnå? Det är väldigt viktigt att du vet vad du vill och varför. Skriv sedan ner det så är det bara att lägga en relevant plan med delmål på vägen så är du på god väg. “Jag vill att den där klänningen från Johnells ska passa perfekt om fyra månader, vilket innebär att jag behöver gå ner 8 kg” är ett exempel på ett bra mål som är tydligt och specifikt. Du vill veta exakt när du ska uppnått målet, specifikt vad målet är samt hur du når det. Då kommer dina chanser att nå målet vara goda.

Ät mindre

En förutsättning för att du ska kunna gå ner några klädstorlekar är att du äter mindre. Du bör få i dig mindre energi än vad du gör av med. Du bör alltså ligga på en negativ energibalans. Oavsett om du äter på några av världens dyraste restauranger eller om du lagar mat hemma så finns det alltid goda möjligheter till att äta lite mindre. Beställ antingen mindre portioner eller fördela maten du lagat till mindre portioner så kommer du att märka resultat.

Mer protein

Hur bör du då fördela maten du ändå får i dig? Egentligen spelar det inte jättestor roll, då det viktigaste är att du äter mindre i energi än vad du gör av med. Men om det finns någonting som är extra bra att få i sig är det ändå protein. Med hjälp av protein minskar muskelmassan inte lika mycket ner du går ner i vikt, vilket också bidrar till att din kropp är bättre på att förbränna fett. Det blir då även enklare för dig att till exempel konditionsträna i kombination med din goda kost, då musklerna bidrar till den typen av träning.