Champagne i all ära, men svenskarnas favoritbubbel är faktiskt den italienska motsvarigheten prosecco. Detta friska och fruktiga mousserande vin passar utmärkt att skåla i, men det är även ett riktigt bra matvin som lämpar sig för en rad olika maträtter. Här kan du läsa mer om den bästa maten till din flaska prosecco.

Snacks innan maten

Om du vill servera ett mer prisvärt bubbel som välkomstdrink innan maten är trendig Prosecco det perfekta valet. Hos Vinoteket hittar du ett mycket stort sortiment av olika sorters bubbel från Italien. Här kan du bland annat välja bland ekologiska varianter, roséprosecco och prisvärda flaskor under hundralappen. Vinoteket erbjuder även fri frakt hem till dörren. Ett utmärkt val om du vill servera lyxigt bubbel utan att göra hål i plånboken. Att prosecco dessutom är ett perfekt vin ihop med olika sorters smakfulla tilltugg gör inte saken sämre. Tack vare den friska smaken och de mjuka bubblorna passar denna dryck ihop med chips, salta kex, mördeg, vitlöksbröd och oliver. Välj gärna en rosévariant om du vill servera charkuterier eller mer matiga tilltugg. Prosecco är även en mycket populär bas i olika sorters drinkar vilket gör att du enkelt kan variera fördrinken. Den klassiska proseccodrinken Bellini är lika populär som fördrink som till brunchen.

Kryddstark mat

Precis som andra mousserande viner finns det många olika varianter med olika sorters sötma. Däremot kan man säga att prosecco generellt är något fruktigare än champagne och cava. Ofta har prosecco en viss sötma vilket gör att den passar utmärkt ihop med kryddstark och sötsur mat. Pad thai, asiatisk wok och indisk curry passar förvånansvärt bra ihop med ett svalkande glas prosecco.

Ost

Prosecco passar bra ihop med krämiga vitmögelostar som camembert och brie. Även de italienska ostarna burrata, mozzarella och grana padano passar bra ihop med det italienska bubblet. Prosecco är ett torrt vin som passar mycket bra ihop med ost.

Till syrliga bärefterrätter

Prosecco passar även bra till syrliga efterrätter, exempelvis pannacotta eller bärtårta. De fruktiga inslagen i vinet kommer balanseras med bärsmaker i efterrätten. Se till att välja en extra dry prosecco som har en tydlig sötma. Annars finns det risk för att vinet kan framstå som surt ihop med den söta efterrätten.