Du hittar inga restauranger med prisvärda luncherbjudanden på den här listan. Här handlar det om magnifik lyx, flera rätter och personal som står redo att hjälpa dig med några sekunders varsel. Med andra ord, det rör sig om några av världens dyraste restauranger. Om du inte har någonting emot att betala tusentals kronor för mat, som hör till den mest vällagade du kan äta, är någon av de här restaurangerna något för dig. Observera att listan inte presenteras i någon särskild ordning, det finns nämligen inga samstämmiga uppgifter om exakt vilken restaurang som är världens dyraste. Men var säker på att de nedan är några av dem.

Om du ska gå på någon av världens dyraste restauranger vore det inte så dumt att lukta gott samtidigt, eller hur? Hos Parfym.se hittar du ett av de Sveriges största sortiment av väldoftande parfymer. En av de hetaste parfymerna just nu är den som utvecklats av Ariana Grande. Hos Parfym.se hittar du därför Ariana Grande parfym och många andra dofter för både herrar och damer.

Kitcho – Kyoto, Japan

Expressens matbilaga Mitt Kök listar den här japanska restaurangen som världens dyraste, trots att enligt mina efterforskningar får den nöja sig med att vara en av de dyraste. Restaurangen leds av Kuniu Tokuoka som har som ambition att varenda måltid ska vara ett konstverk. Priset för att äta där? Du får punga ut med åtminstone 4000 kr. Men med tanke på att restaurangen är väldigt välbesökt får vi anta att det är värt det.

Masa – New York, USA

På Masa i New York kan du avnjuta en avsmakningsmeny som kostar runt 5500 kronor per skalle, exkluderat dryck. Restaurangen kallas ofta för USAs dyraste restaurang. Det är en liten och intim restaurang och för att äta här måste du boka bord minst tre veckor i förväg. Maten som serveras är japansk och inkluderar färsk fisk, Kobebiff och andra japanska läckerheter.

Sublimotion – Ibiza, Spanien

Sublimotion kan vara världens dyraste restaurang, och med en restaurangupplevelse som går loss på minst 14 500 kronor kan det mycket väl stämma. Här är det inte bara maten som betingar det höga priset. Restaurangen har som ambition att erbjuda en upplevelse som är spännande för alla sinnen, de kallar det för en ”gastronomisk teater”.

Alain Ducasse au Plaza Athénée – Paris, Frankrike

Den franske stjärnkocken Alain Ducasse driver den här glamourösa restaurangen i Paris. Den som betalar runt 4000 kronor för en måltid får inte bara fantastisk mat utan får också inta den i en lokal som pryds av fler än 10 000 kristaller.

Per Se – New York, USA

Thomas Keller är namnet på kocken som driver den här intima restaurangen där ett mål mat kostar minst 3000 kronor. Med endast 19 bord får du se till att boka i god tid om du vill äta där. Keller driver sedan tidigare en annan omtalad (och dyr) restaurangkedja känd som The French Laundry.