Lasagne är en rätt som många aldrig tröttnar på. Dessutom brukar det vara lika populärt hos barn som hos vuxna. Det finns så klart många olika varianter på lasagne men det vanliga är att man har lasagneplattor, bechamelsås och köttfärs. Om man vill ha ett vegetariskt alternativ kan man till exempel använda sig av zucchini eller äggplanta. Lasagne är en förhållandevis enkel maträtt att laga men det finns några enkla knep du kan ta till dig för att vara säker på att du inte misslyckas. Här tipsar vi om hur du får perfekt lasagne varje gång du lagar den.

Var noga med att välja bra lasagneplattor

Det är lasagneplattorna som är själva grunden i rätten och därför är det viktigt att de är av hög kvalitet. Genom att köpa lasagne plattor från ett erkänt märke som Barilla gör du dig själv en stor tjänst. De ger dig också tips på hur du tillagar lasagne utifrån grunden. Dessutom har de tillbehör i form av sås så du slipper göra din egen bechamelsås. Perfekt för dig som vill spara tid. Om du vill att lasagnen ska gå snabbt i ugnen bör du alltid satsa på färska plattor. Tänk dock på att de inte suger åt sig lika mycket vätska som om du använder torra plattor.

Välj en passade form och tänk på såsen

Det är viktigt att du har en form där du kan lägga ut alla plattor utan att de ligger på varandra. Du kan tänka dig att du ska lägga ett golv. Det är också nödvändigt med en hög form, annars finns det risk att lasagnen rinner över kanterna och ut i ugnen. Man brukar rekommendera en form som är minst 6-7 centimeter hög.

Om du ska göra din egen bechamelsås är det väldigt viktigt att se till att den inte bränns. Då kommer hela lasagnen att bli förstörd. Det bästa är att värma mjölken i förväg innan du vispar ner den. Häll i lite mjölk i taget för att vara på den säkra sidan. Med detta enkla knep kommer du att få en lyckad sås varje gång.

Lägg färs i botten och var redo med aluminiumfolie

När du ska konstruera lasagnen är det en fördel att börja med ett lager färs i botten. Då är det mindre risk att färsen bränns vid. Se till att alla plattor är täckta med sås och avsluta med lite härlig ost på toppen. Glöm inte heller att täcka över lasagnen med aluminiumfolie så snart den har blivit lite gyllenbrun. Det kan variera mellan ugn till ugn så var noga med att hålla koll på det. Det går även att lägga på folie redan från början och sedan plocka bort den när lasagnen nästan är färdig att ätas.