I ett kök finns en hel de olika olycksrisker. Knivar, varma plattor, het vätska, fritöser och köksmaskiner av olika slag kan alla orsaka allvarliga skador. Men hur kan man minimera olycksriskerna?

Lägg undan

Det mest effektiva sättet att minska risken för olyckor är att plocka undan. Vassa knivar läggs med eggen nedåt i disken och i speciella hållare i sina lådor. De kan också sättas upp i speciella hållare på väggen eller bänken. Varma plattor stängs av när de inte används och man kan gärna sätta en kastrull med kallt vatten på plattan. Het vätska som ska användas ställs lämpligen i kastruller med lock långt in på en bänk så att de inte kan spillas ut av misstag. Köksmaskiner stängs av när man inte har uppsikt över dem. Det kan också vara klokt att ha speciella plastskydd över degbunkar och skålar. På så sätt blir det svårare att få ner fingrar och annat i maskinen.

Stäng dörren

Om man har barn i hemmet och håller på i köket medan någon annan ser efter barnet kan man undvika olyckor genom att helt enkelt stänga dörren. Om ingen kan vakta barnet kan en grind i

dörröppningen fungera bra.