Det finns en hel del som är viktigt att tänka på när man arbetar i ett kök. För det första är det alla hygienregler att tänka på. För det andra kan det vara svårt att arbeta när man är sjuk. Det här är dock inte allt. Man måste också se till att man verkligen sköter arbetet på ett bra sätt.

Ha koll

I ett restaurangkök gäller det att alla håller lite koll på vad som behöver göras. När en beställning kommer in måste man se till att den kan lagas. Det skadar inte att varje station har lite förberett.

Hjälp till där det behövs

Man måste också vara beredd att hjälpa till där det behövs. Om man själv har det lugnt kanske man ska se till att alla andra också ligger i fas. När en station faller efter kommer maten inte att kunna levereras i tid. Ser man att någon har det kämpigt och inte kan leverera rätt ingredienser kan det vara bra att ta på sig lite extra arbete och se till att alla kan göra sitt arbete. Man kanske kan steka den där köttbiten, eller hacka grönsakerna till nästa rätt?

Säkerhet

Det finns flera faror i ett restaurangkök. Det gäller därför att alla tänker på säkerheten. Det är inte bara att vända sig om med en vass kniv i handen och man kan inte bara kasta varma stekpannor omkring sig. Om en panna varit i ugnen måste man göra andra uppmärksamma på det, till exempel genom att lägga en grytlapp på handtaget. På så sätt minskar risken för att någon tar tag i den med bara händer och får allvarliga brännskador vilket nyhetsmedier som SVT och Expressen berättar om varje år.

Ju fler kockar, desto sämre soppa

Ofta kan det gamla ordspråket stämma. I ett kök arbetar det ofta en kock som bestämmer, och sen arbetar personalen under denne. Det är kocken som bestämmer om maten är duglig att servera eller inte. Ofta blir maten bäst när en person bestämmer. Då håller sig maten alltid på samma nivå. Det är omöjligt om flera klockar bestämmer samtidigt. Då kan en gäst få mat på en nivå, medan en annan får mat som är betydligt mycket sämre eller bättre. Det kan snabbt orsaka problem.