Att starta upp en restaurang kräver en hel del arbete. Det inte alla vet om eller tänker på är att det krävs minst lika mycket jobb med att inreda och designa den. Matsalen är det man behöver tänka extra mycket på för gästernas skull. Det är den gästerna ser och om matsalen inte är inbjudande kommer de inte att vilja äta. Om man vill få en inkomst i restaurangen kan det alltså vara värt att lägga lite extra pengar just på matsalen.

Välja tapeter i matsalen

Många väljer att måla eller tapetsera väggarna i matsalen. Hos https://www.familjetapeter.se/ kan man välja mellan flera olika mönster och dessutom kan man själv designa en egen tapet efter till exempel ett fotografi. I en matsal på en restaurang kan det passa med en fototapet som avbildar saker ur restaurangens tema. Om maten härstammar från USA kan man till exempel göra en fototapet med en skyline eller med andra typiska saker från landet. Det kan göra att gästerna lättare kan leva sig in i stämningen.

Tänk smart gällande bord och stolar

Om man vill få plats med många gäster i restaurangens matsal gäller det att tänka smart. Det kan till exempel vara klokt att avstå från stora och platskrävande bord. Stolar med armstöd tar onödigt mycket plats. Långa bänkar längs med restaurangens väggar kan dock vara praktiskt, liksom små extrabord som kan placeras ut efter behov. Det är dock klokt att tänka efter så att möblerna inte är alltför klena. De utsätts för en hel del slitage och spill.

Ordning och reda

Ute i restaurangens matsal är det också klokt att fundera över snygg och smart förvaring. På så sätt får man också ordning i matsalen. Det här är viktigt både ur säkerhetssynpunkt och ur hygiensynpunkt.

Fundera över färgvalen

En annan sak som är viktig att tänka på i matsalen på en restaurang är vilka färger man väljer. Om matsalen ligger i källarplan kanske det inte är speciellt smart att måla väggarna i mörka färger. Det kan göra så att man som gäst känner sig som att man kliver in i en valmage. Man bör inte heller välja allt för skrikiga färger som nästan gör ont i ögonen.

Öppet eller stängt kök?

En annan sak att fundera över kring designen är om köket ska vara öppet eller stängt. Ett öppet kök betyder att gästerna kan se in i köket, där maten tillagas. Ett stängt kök är mer dolt och gästerna har inte samma insyn. I många fall kan det vara uppskattat att gästerna kan ha kontakt med kocken under matlagningen. En nackdel är att köket kan föra relativt mycket oljud och det kan störa gästerna som sitter och äter.