I de allra flesta typer av restauranger finns det regler som berör hygien och hantering av råvaror. Men vad kan de här reglerna gå ut på?

Regler för kläder och smycken

I ett restaurangkök finns det ofta regler för vilka kläder man får ha på sig när man arbetar. I de allra flesta fall måste man ha speciella kockkläder. Beroende på vilken typ av restaurang det är kan man också få arbeta i t-shirt och ett par rena byxor. Det viktiga är att man inte använder kläderna utanför köket. I de allra flesta kök ska kläderna vara ljusa för att spill eller fläckar inte ska synas. Det är ofta så att man inte heller bör ha långärmat på sig eftersom att ärmarna kan råka hamna i maten.

Man kan dock inte ha ringar eller andra smycken på händerna eller armarna när man ska laga mat. Det blir svårt att tvätta sig ordentligt och smyckena kan ha vrår som aldrig blir riktigt rena. Det spelar ingen roll om det är en vigselring eller om det bara är en vanlig ring, den måste tas av. Om så inte sker kan bakterier hamna i maten och man kan dessutom riskera att förlora sin ring i en maträtt eller kanske i restaurangens avlopp. Dessutom finns det en större risk att fastna i en maskin.

Inga obehöriga i köket

I ett restaurangkök är det för det mesta så att inga obehöriga får vistas där. Det är bara personer som är anställda för köksarbete samt eventuella städare och servitriser som får gå in. Det har helt enkelt med hygien att göra. Om kunder, andra gäster och annan personal springer runt i köket kan sjukdomar, bakterier och smuts snabbt spridas runt i köket. Det kan innebära stora problem med hygienen. Ofta har man gränser som går vid personalens omklädningsrum. Genom det rummet får ingen annan gå.

Användning av handskar

På de allra flesta platser gäller det att handskar frekvent ska användas i köket. Det gäller till exempel vid hantering av livsmedel som doftar starkt, som färgar av sig eller liknande är det extra viktigt. Vissa råvaror som till exempel fågel kan också ha en hel del bakterier på sig i rått tillstånd och om man tar i det råa måste man tvätta händerna extra noga. Om man har handskar på sig minskar man risken för att man får bakterier på sig. Det är dock viktigt att man fortfarande tvättar händerna.