I ett restaurangkök är det av högsta vikt att man håller ordning och reda. Man kan inte bara kasta saker omkring sig utan det krävs att man verkligen har en bra organisation. Alla som arbetar i köket måste hitta det som behövs. I många kök kan man se att det finns märkt i skåpen var saker ska stå. På så sätt kan även ovan personal få in sakerna på rätt plats. Men hur kan en bra ordning se ut i ett restaurangkök?

Sopor på en plats

I ett restaurangkök är det viktigt att man ser till att man har sopor och annat på en bestämd plats. Man kan inte lägga skräp, matrester, skal och annat på bänkar eller i hoar. Så fort man skalat klart, använt ett papper eller liknande är det viktigt att man slänger det i rätt soptunna. I de allra flesta köken finns det olika soptunnor för matavfall, kartong, plast och glas. Det tar i de allra flesta fall inte speciellt lång tid att lägga rätt sak i rätt tunna.

Rena bänkytor

Det är viktigt att ha koll på hygienen när man arbetar i en restaurang. Det gäller att man ser till att bänkar och andra ytor hålls rent. Man ska kunna lägga en ingrediens på bänken utan att den blir full av diskvatten, andra kryddor eller köttsaft. När man har spillt eller lagt något på bänken torkar man av efter sig. Det är därför också klokt att se till att det inte står massor av saker i vägen på bänkarna och gör dem svåra att städa.

Olika skåp för olika saker

För att kunna hålla ordning är det bra om man har olika skåp och lådor för olika saker. Stekpannor och kastrullen bör till exempel inte stå bland tallrikar. Bestick ligger i en låda, andra köksredskap i en annan. När man har sakerna i olika skåp är risken också mindre att de går sönder på grund av tyngd eller stötar.

Ställ tillbaka

När du arbetar i ett restaurangkök måste du se till att ställa tillbaka sakerna efter dig. Ibland kan det vara svårt att veta var allt ska stå och då kan det vara klokt att be om hjälp. När nästa person behöver den där saken kan det vara bråttom. Kanske är det mat som ska upp på en tallrik, eller så behövs ett lock för att släcka brand som har uppstått i en kastrull. Oavsett om saken behövs akut eller inte ska den finnas på plats. I en stressig situation kan irritationen bli stor av bara en borttappad gaffel och det kan sluta illa för alla parter. Ställ alltid tillbaka sakerna på sin plats och tala om tydligt om något används eller har gått sönder.