Mise en place, vad är det? Den frågan kan nog många ställa sig. Termen är nog inte heller bekant för alla som arbetar i kök. Mise en Place betyder helt enkelt att man förbereder. Det finns till exempel vissa saker som alltid ska vara förberedda i ett kök på en restaurang. De här sakerna gör kocken i ordning innan matlagningen börjar. Samma princip kan följas hemma i köket. Det handlar bland annat om att man ser till att grönsaker som behövs i en rätt är hackade och lagda i skålar, kryddor som ska användas står inom räckhåll och kocken ser också till att ha plockat fram alla de ingredienser som ska användas precis då. På så sätt slipper denne gå omkring och leta efter saker vilket både tar tid och kräver koncentration.

Vad bör plockas fram?

På en restaurang finns ofta små korgar där varje kock gör iordning sin mise en place. I korgen kan det då finnas salt, peppar, soya, chilisås och andra kryddor. I kylskåpet eller i en speciellt bänk med kylande vattenbad finns det också färdigskuren lök, sallad, svamp och annat. Innehållet kan variera något beroende på vilken typ av mat restaurangen lagar, vilka rätter som finns på menyn och på restaurangens tema. Om restaurangen endast lagar vegansk mat kommer man antagligen inte att finna skivad skinka och andra animaliska ingredienser i mise en place.

Hemma har man kanske inte möjlighet att ha en kylbänk med massor av ingredienser. Om man vet att man ska laga en viss rätt kan man dock förbereda en hel del och sätta in i kylskåpet. Det spara en hel del tid när maten sedan ska lagas. Att förbereda ingredienserna underlättar också om någon annan, mindre erfaren ska laga maten. Ett tydligt recept och burkar som bara ska blandas ihop gör det lättare också för barn att kunna vara med i köket och se hur maten blir till.

Allt på sin plats

Om man har en mise en place och håller ordning på den vet man alltid att allt står på sin plats. Man behöver till exempel inte fundera över om man har salt hemma eller inte när allt står där det ska. Det blir också lättare att städa om man har en liten korg som bara ställs undan när maten är klar.