Om man är sjuk är det inte alltid så bra att gå till jobbet om man arbetar i en restaurang eller i ett storkök. Sjukdomar sprids snabbt och det är lätt hänt att man smittar andra i matsalen. Ibland är pengar dock viktigare än att bli frisk snabbt. Men är det så klokt?
Sjukdomar och arbete
En vanlig förkylning är sällan speciellt allvarlig men den kan snabbt smitta. Om man är snorig, om man nyser eller hostar kan bakterier hamna på maten som sedan serveras. Om man däremot bara har lite ont i halsen är risken inte lika stor.
Minska smittspridning
Det allra bästa är att undvika att jobba när man känner att man är sjuk. Om det absolut inte går kan man tänka på att använda ett munskydd som förhindrar att man hostar eller nyser direkt ut i luften. Man måste också se till att man använder handskar och att man tvättar händerna ofta. På så sätt kan man minska risken något. Om man äter antibiotika blir man ofta smittfri efter tre till fem dagar och det kan vara en stor lättnad att få gå tillbaka till arbetet.