Oavsett vilket typ av livsmedel man äter kan det finnas smittor. Det spelar ingen roll om man bara äter veganskt eller om man äter en blandad kost. Det finns dock vissa saker man kan tänka lite extra på. Hos Livsmedelsverket kan man läsa mer om dem. Men vad bör man egentligen göra med sin mat för att minska smittorisken?

Värm ordentligt

Se till att värma ordentligt all mat som ska ätas. Köttet ska ha en temperatur på minst 70-80 grader i mitten. Då är man säker på att eventuella bakterier har försvunnit. Det kan vara klokt att införskaffa en bra köttermometer som både fungerar i ugn och i stekpanna.

Diska varmt

När man hanterar livsmedel är det viktigt att man inte bara sköljer av redskap, skålar och vispar. De måste alla diskas riktigt varmt. Om man har en diskmaskin är det klokt att köra skärbrädor, knivar och annat som tål maskindisk i den några gånger i månaden. Man kan även passa på att lägga ner diskborsten, disktrasan och eventuella stålbollar man har till disken. Då blir de också ordentligt rena. Att diska och torka bänkarna med svampar och trasor fulla med baktierier gör inte att risken att smittas blir mindre.

Ingen rå mat

Om man inte vill smittas bör man undvika rå mat. Man bör inte ta en kall korv direkt ur paktet eftersom sjukdomar kan ligga och lura där. Hamburgaren ska stekas ordentligt hur hungrig man än är och även den färdigskurna salladen på påse mår bra av att sköljas noga. Skaldjur som räkor kan ätas råa, men det är en fördel att ha fryst dem innan. De allra flesta bakterier kan inte föröka sig i riktigt låga temperaturer.

Vissa livsmedel som torrvaror är inte lika utsatta för smittor eftersom de behandlas på olika sätt. Där behöver man inte vara lika försiktig.