Det är inte alla av oss som har möjlighet att besöka restauranger regelbundet. Men vad vi däremot har möjlighet att göra är att försöka återskapa en restaurangkänsla hemma. Det krävs egentligen inte så jättemycket – god mat, fin dukning och mysig belysning är tre saker du kan komma rätt långt med. Men trots detta finns det tips som kan göra det lättare för dig att skapa den rätta känslan.

Dekoration och dukning

Hur du dekorerar matplatsen kommer avgöra hur stor restaurangkänsla det skapas i ditt hem. Om du har besökt restauranger känner du antagligen till att de ofta dukar borden väldigt fint. Allt du behöver göra är att försöka återskapa denna dukning hemma. Det innebär fina tallrikar, glas, underlägg, bestick och en tjockare, fin servett. Men det är inte allt, du bör även fundera på att dekorera lite annorlunda runt omkring där du/ni ska sitta och äta. Omgivningen är lika viktig. Levande ljus är alltid trevligt. Speciellt om tanken är att skapa en romantisk dejt.

Du kan till exempel placera ut ett bord på en annan plats i ditt hem än där ni alltid äter. På så sätt får du en annorlunda omgivning på ett lätt sätt. Ett tips är dock att du placerar ut en plastmatta eller en annan tålig matta. Det händer att man spiller på golvet, och med en matta som är lätt att tvätta kommer eventuellt spill inte göra så mycket. En fin plastmatta kan dessutom vara utmärkt ifall du har småbarn som ska vara med. Utbudet av mattor är stort, vilket innebär att du kan hitta ett fint alternativ som bidrar till att skapa rätt känsla.

Maten

Maten som ska serveras är väldigt viktig. Du känner säkert till att det är en viss skillnad på restaurangmat och vardagsmat som du lagar själv. När du vill skapa en restaurangkänsla hemma är det rekommenderat att du börjar planera i god tid. Du måste först planera vilken mat som ska lagas, sedan måste du köpa alla ingredienser och vara säker på att du klarar av matlagningen. Om det är en viktig middag kan det vara smart ifall du testar att laga maträtten ett antal dagar i förväg. Det ger dig en chans att öva ifall du aldrig tillagat rätten tidigare.

Ett annat tips är att du läser tips och guider om hur du lagar restaurangmat på nätet. Det finns ett antal småtips som kan göra en väldigt stor skillnad på resultatet. Vilka redskap du använder kan vara avgörande, så dubbelkolla att du har allting du behöver för att tillaga den mat du vill ha. Vilka ingredienser du väljer kan också göra mycket. Trots att frysta ingredienser kan fungera utmärkt kommer många färska vara ett mycket bättre alternativ.